Livshantering när allt bara är för mycket

Lista livet så blir det lättare
Lista livet så blir det lättare

När jag pratar med kompisar och grannar, läser bloggar och kollar flödet på Instagram verkar det som om maj är månaden då många känner sig överväldigade, överhopade och med övertrasserade energikonton. Trevligt att vara en i gänget tänker jag. Inte. Jo, jag är en i gänget, men skulle gärna slippa just i det här fallet. Sen tänker jag: Men jag har ju faktiskt en jättebra strategi för att hantera sådana här perioder. Den borde jag dela med mig av. Och dessutom implementera själv.

Jag börjar med det lättaste: Att dela med mig! Så här kommer den: Min strategi för hantering av livet när det bara är för mycket!

Skriv en lista på vad som är viktigt. Under min pluggperiod som jag beskrev inlägget Jag och min inre grävling hade jag en prioriteringslista på vad som var viktigt att fokusera på. Den listan var min räddningsplanka, livboj och fyrljus i natten.

Om listan ska vara till någon nytta behöver den

 • vara ärlig
 • vara nedskriven där du kan titta på den ofta
 • verkligen vara nedskriven och inte bara i ditt huvud
 • prioritera från 1 och nedåt, där 1 är det viktigaste
 • eventuellt vara hemlig. För om du innerst inne känner att du sätter jobbet före att köra din hypokondriska brorsa till vårdcentralen femtielva gånger i veckan så prioriterar du helt rätt, men det kan vara skönt att slippa kacklet om någon ser att du faktiskt skrivit ner det.

Svårt att prioritera? Ett tips är att du själv alltid är nummer ett. Flåshurtig livscoachvarning på det, men sant. En lista kan t ex se ut så här:

 1. Jag
 2. Barnen
 3. Livskamrat
 4. Umgänge med nära vän 1

Eller så här:

 1. Jag
 2. Umgänge med nära vän 1
 3. Umgänge med nära vän 2
 4. Umgänge med nära vän 3

Listan ska vara stenhårt utformad efter din livssituation, inga schabloner, måsten eller borden får plats här inte. Känner du att du prioriterar katten före mamma, så gör det.

Listan kan också se annorlunda ut beroende på om den är tänkt att implementeras under en längre eller kortare period. För en kort period är det helt okej att bara ha sig själv på listan, men i långa loppet leder det till ett ensamt, fattigt och futtigt liv.

Tacka nej till allt som inte är med på listan. Om någon frågar dig om du vill göra, hjälpa till eller ställa upp. Be att få återkomma. Konsultera listan. Är personen eller aktiviteten inte med på listan. Då blir det nej.

Jag gjorde så här under hela min pluggperiod och det var en av anledningarna till att jag överlevde mentalt. Nu är det visst dags att knåpa ihop en lista igen. Hej livet, liksom.