Driva Egets självtest: 4 fel och 2 rätt

Låt inga futtiga test hindra dig.
Låt inga futtiga test hindra dig. Bild:Pixabay

Då och då ploppar det upp sådana där små test med fem – tio frågor som tydligen ska avgöra om du passar som egen företagare eller inte. T ex det här testet hos Driva Eget. Jag tycker det här testet, och i princip alla test av samma slag är dumheter och jag ska berätta varför.

Frågorna som ställs i just det ovan nämnda testet är:

Kan jag överleva som fattigare än i dag?

Min kommentar: Ok, jag ska vara ärlig. Att jag kunde starta eget på heltid beror endast på att vi är två i hushållet. Men vem har sagt att du måste starta eget på heltid redan från början? Du kan köra det vid sidan om (under vissa förutsättningar). Kanske har du redan nu ett icke-regelbundet jobb som gör att du har utrymme att göra så? Eller kanske du är säsongsarbetare? Alla lever faktiskt inte i 8-17-rejset. Ett eget företag kan ju faktiskt under vissa omständigheter leda till frågan: Kan jag överleva som rikare än idag?

Kan jag arbeta långa dagar, ensam, och utan uppmuntran?

Min kommentar: Vem har sagt att du måste arbeta ensam? Det finns ju coffice, hoffice, bibliotek och alldeles vanliga vänner? Och utan uppmuntran? Jag sitter ensam och arbetar på dagarna, men på det dryga halvår jag har varit igång har jag fått mer pepp och uppmuntran än vad jag fick sammanlagt på mina dryga 15 år i studier och arbetsliv. (Ännu längre om vi räknar grundskola och diverse andra studier och jobb innan jag började plugga på universitetet).

Kan jag släppa kontrollen? 

Min kommentar: Varför skulle du göra det? Jag vill ha full koll och kontroll på mitt lilla företag. För litet är det och det är så jag vill ha det. Jag har för tillfället inget alls sug på att anställa någon, ens om jag hade råd. Och om jag någon gång anställer någon så vill jag i alla fall ha så bra koll på de arbetsuppgifterna att jag kan avgöra om personen i fråga är det också.

Skulle jag vara en bra ledare? 

Min kommentar: Jag ÄR en bra ledare. Till mig själv. Att leda andra är jag extremt ointresserad av. (Ja, jag har försökt).

Två rätt har Driva Eget i alla fall och det ska de väl ändå få lite cred för:

Vill jag lära mig marknadsföring, försäljning, bokföring, etc.? Om du inte vill det så kan det vara bra att tänka en gång till. Att du känner dig osäker och okunnig är däremot inget hinder. Du kan lära dig.

Vill jag det här? Det är väl den första frågan du ska ställa. Inte bara i arbetslivet.

2 thoughts on “Driva Egets självtest: 4 fel och 2 rätt

 1. Hej!

  Så bra att få vårt test utvärderat! Du känns som du har helt rätt go i dig för att starta eget och våra allra flesta tester och artiklar på Driva Eget handlar om att peppa och stärka folk att våga ta steget till att satsa på eget företag.
  Men vi tycker också att det är viktigt att man verkligen tänker efter innan man tar steget.

  En del måste köra heltid om företaget verkligen ska få snurr, och då leva fattigare.
  Vi vet att många företagare till en början sitter hemma på sin kammare och sliter, i ensamhet, och har ingen som pushar dem. Det gäller att orka då.
  Och när vi tar upp frågan om att släppa kontrollen så är det verkligheten för många som går från en trygg anställning till eget, om man inte som du tar kontrollen direkt.

  Gillar ditt glöd och det känns som att du även peppar många andra att driva eget, vilket är toppen! Något vi alltid uppmuntrar såklart.

  Lycka till med affärerna!

 2. Hej Maja-Stina! Nu blev ert test ett exempel på flera liknande. Jag förstår precis hur ni resonerar, samtidigt så finns det så många som driver eget utan att göra det på heltid eller med ambitionen att kunna anställa. Tänk t ex alla fristående konsulter. Hade jag haft era frågor (eller liknande i samma stil) som någon form av ledstjärna hade jag aldrig startat eget, det är den enkla sanningen. Verklighetens bilder av egna företagare är mer varierad än så. Sen har just Driva Eget varit en bra och informativ sajt på många andra sätt, något annat kan jag inte säga. Och jag hade ju dessutom turen att få vara med i Driva Egets satsning Min dag i bilder, som var ett jättebra initiativ just för att bredda bilden av företagare. Ha en trevlig helg och lycka till med framtida projekt. Med vänliga hälsningar, Linn

Comments are closed.