Hur en frilansare tar semester

Klocka
Semester för frilansare kräver planering.

Även om jag tycker att mitt jobb är helt underbart, så längtar jag efter semestern. Jag är i tydligt behov av en andningspaus. Årets sommarsemester blir den första för mig sedan jag blev egen företagare och jag har ju funderat en del på hur sådana som jag gör när vi ska vara lediga mer än ett par dagar i sträck.

I mitt tidigare liv som anställd lade jag bara in ett frånvaromeddelande i mejlen, stängde av jobbtelefonen, gick hem och ignorerade allt vad jobb hade att göra i fyra veckor. Allt med refrängen till George Michaels ”Freedom” på repeat i huvudet.

Som relativt nybliven frilansare tror jag att det är en dum idé att göra samma sak nu. Men samtidigt måste jag hitta ett sätt att tala om för kroppen och hjärnan att nu är det faktiskt semester. Jag behöver pausen. Men vad i pausen är det jag behöver? Svaret är ostrukturerad tid. Tid som inte delas in efter klockan och inte hackas upp av telefonsamtal, e-post, mess och instagramkoll. Men hur ska jag få till det? Efter att ha funderat lite, läst hur andra gör har jag kommit fram till att jag tänker testa följande; men med flagg för att det är en dryg månad innan jag tar ledigt och att saker och ting hinner ändra sig:

  • Begränsa nätsurfandet Det är så lätt att tro att en måste vara uppdaterad på ALLT för att vara intressant. Men i verkligheten är det ofta väldigt lite du behöver du ha koll på. Så lite att du faktiskt kan vara utan nätet ett par dagar, eller kanske t o m några veckor.
  • Begränsa närvaron i sociala medier: Kommer fortsätta med #fackboksonsdag på mitt instagramkonto och i övrigt även posta regelbundet. Däremot kommer jag kolla kontot vid färre tillfällen än vad jag gör nu. (En vana jag gärna tar med mig in i vardagen igen…).
  • Logga ut helt från FB och LinkedIn, med ett undantag: Messengerappen. Den använder jag istället för sms, men jag kommer inte gå in på FB-sidan.
  • Schemalägga blogginlägg: Kommer fortsätta blogga men ska skriva så många schemalagda inlägg i förväg som jag bara kan.
  • Skapa ett automatiskt frånvaromeddelande i e-posten. Hur detta ser ut beror på hur min jobbsituation ser ut efter semestern.
  • Frånvaromeddelande i mobilen, under samma förutsättningar som e-posten.
  • Bara läsa romaner, poesi och serier. Japp, allt som heter facklitteratur är förbjudet. Dels ska hjärnan få vila från informationsflödet, dels så är facklitteratur lite av en gränspuck, eftersom jag läser mycket sådant i min yrkesroll. Böckerna finns kvar efter semestern.

Jaha, tänker du kanske. Det här var ju många ”nej”, ”inte” och begränsningar.. Japp, så är det. Och jag älskar mina gränser. När jag satt upp staketet själv.

2 thoughts on “Hur en frilansare tar semester

  1. Vad kul att hitta din blogg, dig ska jag följa! 🙂 beundrar dig för att du sagt upp dig och startat eget, skulle själv jätte gärna jobba med endast mitt företag men har varken mod eller råd att säga upp mig:/ ska bli kul att följa ditt företagande!

    1. Tack Jessica för din fina kommentar. Jag blir verkligen jätteglad! Att ha råd att starta eget är ju den hårda nöten att knäcka. Mod skaffar du dig längs vägen, jag lovar! Ha en fin dag och lycka till med ditt företag! //Linn

Comments are closed.