Jobbar du mycket eller jobbar du koncentrerat?

computer-1185637__180
Bild: Pixabay

När jag bestämde mig för att starta eget fick jag ständigt höra hur stressigt det var, hur jag skulle jobba hela tiden och aldrig ha semester. Jag hade ju en helt annan idé om hur jag ville ha mitt liv så de där kommentarerna oroade mig en aning, men inte tillräckligt för att jag inte skulle våga försöka. Jag är glad att jag tjurade på och höll mig till planen trots domedagsprofeterna. För nu vet jag skillnaden mellan att jobba mycket och jobba koncentrerat. Och det är stor skillnad.

På mina tidigare arbetsplatser har jag aldrig kunna jobba koncentrerat på allvar. (Med ett undantag, men det kan jag berätta om någon annan gång). För där kunde vem som helst komma in och be om/kräva hjälp när som helst. Stängda dörrar respekterades inte. En avstängd telefon var att be om besök från den som ringde. Föregått av ett mejl, för säkerhets skull och för att lufta lite irritation. Jag jobbade mycket, åt alla håll hela tiden.

Idag, när jag har ett uppdrag och det börjar närma sig deadline, jobbar jag inte mycket. Men jag jobbar koncentrerat. Facebook och Instagram får klara sig utan mig. Jag svarar inte på privata mejl eller mess. Jag loggar ur jobbtelefon och e-post, såvida jag inte är i ”bollningsläge” med en kund. Det gör att omgivningen i flera fall dragit slutsatsen att jag jobbar mycket. Men så är det inte. Jag jobbar koncentrerat. Och det är en av de snabbaste genvägarna till äkta arbetsglädje.

 

8 thoughts on “Jobbar du mycket eller jobbar du koncentrerat?

 1. Känner igen mig. När jag blev egen företagare och startade mitt företag var det lite av en Aha-upplevelse. Jag trodde det skulle vara så svårt att motivera mig själv. Men icke, det var kul. Och sen när man inser hur mycket tid man sparar genom att slippa resor, möten på arbetstid, snack vid kaffemaskinen osv, ja då förstod jag att man visst kan unna sig att ta det lugnt och titta på TV ibland. Man får ändå så otroligt mycket mera gjort som egen. 😀 Skulle aldrig vilja gå tillbaka igen och jobba för någon annan. Aldrig i livet! 🙂

  1. Hej David och roligt att du kommenterade. Ja, jag är också mer effektiv när jag arbetar ensam och jag trivs bäst med att få bestämma själv. Det där pratet vid kaffemaskinen saknar jag dock en hel del 🙂
   Lycka till med ditt företag!
   //Linn

 2. Håller med dig. När jag jobbar hemma med mitt företag eller mina studier så jobbar jag koncentrerat. Men som anställd blir man störd och avbruten mkt, därav mer stress

  1. Hej Jessica! Ja, jag känner igen det där. Jag är också ”avbrottskänslig”, dvs avbrott är inte bara irriterande utan de stressar verkligen och till sist blir det svårt att koncentrera sig även när tiden och utrymmet verkligen finns.
   Hoppas du hittar ett sätt att balansera det hela.
   //Linn

 3. Åh, bra skrivet! Jag håller helt med, även om jag som egenföretagare såklart har mina dagar när världens enklaste grej tycks ta hela förmiddagen. Men som du säger: ska nått verkligen bli gjort, ja, då jobbar man koncentrerat och struntar i sociala medier och dylikt!

  1. Hej Pernilla och tack för kommentaren! Har varit en läsare av din blogg länge (men har nog aldrig kommenterat), så jätteroligt att du hittade hit.

   Jo, jag är ju inte i ”stänga av världen och superfokusera”-läget varje dag, för det vore nog rent skadligt. Och visst, vissa dagar är jag jätteseg, saker kör ihop sig osv. Men att till 100% välja när och hur jag vill vara tillgänglig har gjort mycket för koncentrationen och hjärnan i största allmänhet.

   Ha en fin dag! //Linn

 4. Jag känner igen det där med att jobba koncentrerat. När jag skulle börja doktorera sa alla ”du kommer jobba dygnet runt jämt”. Men det gjorde jag inte. Jag jobbade koncentrerat, på arbetstider. Sen var jag ledig. Det funkade faktiskt 😉

  1. Hej! Ja, det funkar ju faktiskt. Och det är också när jag håller de där ramarna som jag jobbar som bäst. Ha en bra dag //Linn

Comments are closed.