Att få ledigheten att räknas

hammock-544397__180
Låt stunden i hängmattan räknas. På riktigt.

Jag har sista dagen på min första spurtvecka och jag ser löjligt mycket fram emot helgen. Och sovmorgon. En vecka kvar till semestern. Jag längtar så mycket. När jag började frilansa vet jag att jag tänkte att jag nog inte kommer behöva semester på riktigt när jobbet är så här roligt. Det är okej att gapskratta här. Jag gör det och lägger den tanken till listan över stunder jag varit så naiv att jag förtjänar att få ett pris uppkallat efter mig.

Bland frilansare och egna företagare är semesterpratet hett. Och det är inte ”Vad gör du på semestern?” som är frågan, utan ”Har du någon semester?” Och så börjar diskussionen om när, var, hur och hur och det blir snabbt tydligt att frilansare/egna företagare mer är dutt-lediga över året. Med små öar av ledighet här och där. Och jag tänker att som frilansare/egen företagare är det viktigaste nog att få de där öarna att verkligen räknas. Att våra små bubblor av ledighet verkligen blir lediga. Men hur? Här är några idéer:

 • Tänk över hur tillgänglig du måste vara och var ärlig mot dig själv. Om du inte har någon form av jour/konsult/chefsjobb där du måste nås snabbt så kan du vara offline i några timmar. Kanske t o m en dag eller två. Förbered de som eventuellt ”måste” nå dig på att du checkar ut och hur länge du gör det.
 • Kontraster gör att hjärnan kopplar av. I alla fall min hjärna. Om din vanliga omgivning är ett hektiskt kontorslandskap så kanske ensamhet är det du behöver. Eller kanske stillheten på ett bibliotek eller en konstutställning, där det är fridfullt men du ändå har människor omkring dig. Jobbar du mest ensam kanske en tur på stan är det bästa.
 • Var ärlig om vad som laddar dina batterier. Spontant skulle jag säga att läsning är det som laddar mig mest. Men när jag jobbat en hel vecka med översättning och korrekturläsning så mår min hjärna mycket bättre av ett saftigt deckarmaraton på Netflix.
 • Förbered genom att ladda hem extra god och lättlagad mat, eller takeaway om du är på det humöret. Eller låt någon annan laga maten åt dig.
 • Byt kläder. Jag klär mig för det mesta som när jag var anställd och jobbade på ett kontor, även om jag ska vara ensam hemma hela dagen. Klänning eller kjol och alltid halsband. När jag är ledig så klär jag mig mer avslappnat och jag struntar i smyckena. Beroende på vad du jobbar med så är det kanske tvärtom. Jobbar du med djur eller barn eller utomhus  så kanske det är att klä sig lite snofsigare som gör att du känner att du är ledig.

Oavsett vad som funkar för dig så behöver du den där ledigheten, hur kort och liten den är. Se till att den räknas.

7 thoughts on “Att få ledigheten att räknas

 1. Haha jag är nog fortfarande så där naiv då jag inte prövat leva ett företagarliv på heltid. Den tanken har slagit mig både en och två gånger☺️

  1. Då tycker jag att du ska fortsätta vara naiv. Eller optimist, eller vad en nu vill kalla det. Du kan ju faktiskt inte veta på riktigt förrän du har testat. Det är ju supertrist med folk som kommer och tvärsäkert talar om hur saker ”är” innan en har fått prova själv. Så håll din naiva flagga högt, säger jag! Ha en fin dag. //Linn

 2. Bra skrivet! Jag är ju ännu inte egenföretagare på heltid – så när alla andra går på semester så går jag in och jobbar extra mycket på mitt ”vanliga” jobb. Men precis som du säger så får man se till att den lilla ledighet man har verkligen räknas! Det ska jag ha i åtanke till mina små mini-tillfällen av semester de kommande två månaderna!

  1. Ja, med två jobb blir luckorna säkert både mindre och viktigare. Ha en skön sommar och trevliga minisemestrar!
   //Linn

 3. Finfina tips! Just att helt koppla bort och inte gå runt och tro att en är oersätterlig är min grej. Ingen dör av att jag har ett bra autosvar på mailen och återkommer om x antal dagar…. =)

Comments are closed.