5 saker jag tagit med mig från tiden som anställd

Smoothies i all ära, men en vanlig fulkaffe sitter också fint.
Smoothies i all ära, men en vanlig fulkaffe sitter också fint.

Vi frilansare kan ju faktiskt bli helt odrägliga i vårt ständiga hyllande av våra chefsfria liv med nymixade smoothies i motljus och fullkomliga orgier i laptops och latte. Men om jag inte hade haft mina tidigare anställningar hade jag haft svårt att organisera ett liv som frilansare och det är mycket från den traditionella arbetsplatsen som är värt att ta med när en startar eget. Här är fem saker jag har tagit med mig från tiden som anställd:

 • Dresscode: 99% av tiden så klär jag mig på samma sätt som när jag hade en arbetsplats att gå till. D v s klänning eller kjol. Ofta när frilansande kommer på tal så följs det av frasen ”att kunna jobba i pyjamas”. Ja, om jag var sjuk och hade en deadline att passa så skulle det hända, men inte annars.
 • Fikapaus: Oavsett väder så försöker jag sitta ute och ta en fika en liten stund varje dag. För att få lite extra frisk luft och dagsljus (speciellt vintertid). Då blir hjärnan extra glad.
 • Arbetskamrater: Som frilansare ser det här med arbetskamrater lite annorlunda ut, samtidigt så finns det vissa likheter med att vara på en stor arbetsplats där jag har mina kompisar på andra avdelningar. Konversation sker via e-post och mess och då och då sammanstrålar man i fikarummet eller tar en lunch tillsammans.
 • Fortbildning: Om jag inte känner att jag utvecklas så blir jag sur, grinig, rastlös och allmänt svår att handskas med, inte minst för mig själv. Det här är en punkt som är så ständigt närvarande att den inte ens är organiserad. Det är lite som andning. Sköter sig själv utan att jag behöver fundera så mycket på det.
 • Friskvårdspolicy: När jobbet är roligt och det flyter på skulle jag kunna jobba dygnet runt, ständigt hög på flow och kaffe. Jag har testat den varianten. Flera gånger till och med. Och det slutar alltid med gråt, tandagnisslan och att ligga i sängen med neddragna gardiner och netflixmaraton. Det låter kanske jättehärligt och funkar om du lever ensam. Det gör inte jag. Jag bytte ju liv just för att slippa ha det på det viset. Så i min friskvårdspolicy ingår massor av nedkopplad tid, frisk luft, familj och kompishäng. Periodvis får jag jobba hårt med implementeringen.

Så visst, laptoppar och latte i all ära. Men en vanlig fulkaffe på trappen sitter också fint.

 

 

2 thoughts on “5 saker jag tagit med mig från tiden som anställd

 1. Här har du faktiskt många bra poänger. Till och med jag som typ är den största frilanspropageraren nickar medhåll.

  De bästa sakerna jag tar med mig från mina anställningar är rutiner och vikten av åtminstone lite gemenskap/”kollegor”. Och den där friskvårdspolicyn håller jag verkligen med om. Den är svårimplementerad men skitviktig. Jag har antingen varit den slappaste chefen eller den mest skoningslösa. Måste jobba på att hitta balans i min chefsroll. 😉

  1. Hej Louise!
   Haha, chefsbalansen när en är sin egen är ju minst sagt intressant. Känner igen pendlingen!
   Lycka till och ha en bra dag!
   //Linn

Comments are closed.