På med hundstruten och ta dig själv på allvar

dog-1191662_640
I mean business!

Till att börja med vill jag säga att jag har snott idén från Johanna på The Waves We Make. När jag kommenterade hennes inlägg så insåg jag att jag har mer att säga på ämnet så jag tar mig friheten att utveckla det här. Fem tips på hur du tar ditt arbete på större allvar och samtidigt får andra att förstå att ”you mean business”. (Ett av mina favorituttryck på engelska. Äntligen fick jag använda det!)

 • Freda din tid. Säg att du jobbar. Du är inte ”bara hemma”. Det är inte läge för dig att fika, diska, tvätta eller bädda några sängar. Ta på dig den mentala hundstruten och ignorera stöket, kompisar, grannar eller vad som nu stör din arbetsro mest.
 • Om du har ditt företag vid sidan av, presentera det med samma status som din anställning. T ex, jag är sjuksköterska och möbelsnickare, rörmokare och smyckesdesignerLåter det skrytigt? Då gör du antagligen helt rätt.
 • Ladda gärna upp med färdiga svar och praktiska exempel på vad du gör. ”Jag är möbelsnickare. Det är jag som har gjort bokhyllan i askträ som står på Strandcaféet.”
 • Sammanställ en passande portfolio. Skapar du saker som smycken, möbler, kläder etc, så använd dem själv. Gör en liten samling örhängen som du alltid bär med dig och kan visa upp om samtalet kommer upp. Ha en mapp med bilder i mobiltelefonen eller en mental lista med tidigare kunder och exempel. Då blir det du gör mer påtagligt.
 • Ett eget rum. Virginia Woolf sa det bäst och hon hade rätt. Ett eget rum är så viktigt, särskilt om du lever tillsammans med andra. Det ironiska är att jag själv inte har något. Jag har två arbetshörnor, men ingen plats som är mitt rum på riktigt. Det står högt på önskelistan och vi (jag och sambon) har en plan, men den är inte genomförd än. Jag hade helt missat hur mycket jag behövde det.

Så! På med hundstruten nu och ta dig själv på allvar!

 

 

 

4 thoughts on “På med hundstruten och ta dig själv på allvar

 1. Håller med dig, helt rätt!! Jag har haft mitt företag i 3 år och aldrig behandlat det lika bra som min anställning, men det är verkligen på tiden att börja göra det nu! Jag tror det är jantelagen som gör att man ”skäms”lite. Man vill liksom inte vara mer eller bättre än någon annan. Men nu är det dags att visa upp sig, skryta lite och vara stolt över det man gjort:)

  1. Hej Jessica! Efter tre (!) år så förtjänar du och din verksamhet lite respekt. Klart skrytläge, säger jag. Lycka till! //Linn

 2. Hej Linn, det var inte igår! Hoppas att allt är bra! Hittade hit via Teknikfik. 🙂

  Well, jag kan bara konstatera att jag inte heller framhäver mig själv som bloggare (eller vad man nu ska ha som titel) även om jag lägger många timmar på det och drar in lite småpengar här och var. Men jag ska bli bättre på det, det är planen.

  Annars har jag skapat lite mallar så att jag enkelt kan skicka exempelvis ett mediakit till potentiella uppdragsgivare och dylikt, bra grejer och sparar mig massor av tid.

  Det jag saknar allra allra allra mest är dock ett eget rum. Men det får väl bli en annan gång. Typ.

  1. Hej Daniel! Det var ett tag sedan! Kul att du hittade hit!
   Ja, alltså eget rum. Det är galet underskattat. Hoppas du får till ett!
   Lycka till med bloggandet och allt annat!
   //Linn

Comments are closed.