Frilanssemesterns överraskningar

animal-1106359_640
Jag under semestern.

Ett av mina mest lästa inlägg är Hur en frilansare tar semester. Det har sina skäl, att semestra som frilansare är inte på något sätt en självklarhet. Själv lyckades jag ta nästan tre veckor ledigt och jag njöt storslaget. Men ledigheten kom med några överraskningar. Här punktar jag upp fem av dem + en bonusöverraskning.

  • Hur mycket jag behövde den. Jag har i de flesta fall en kraftig släng av övermod, så även när det kommer till frilansandet. Jag minns tydligt att jag när jag drog igång det här i höstas tänkte: ”Det här är så roligt att jag inte behöver någon semester i sommar.” Det är helt okej att hånskratta här. Jag lägger den kommentaren i samma fack som när jag, gravid för första gången, på fullt allvar trodde att jag aldrig skulle bli arg på mina barn.

(Skrattpausar här, så ni hinner hämta andan.)

  • Effekten av att inte läsa någon facklitteratur. Ni vet, när någon säger ”Tänk inte på en rosa elefant”? Precis den effekten fick min paus från facklitteraturläsandet. Jag lovar er: Aldrig har så många intressanta fackböcker kommit i min väg som under den här sommaren. Å andra sidan har jag nu en saftig lista på intressant läsning framöver.
  • Hur lite jag läste. Hade dessutom som ambition att testa att läsa på norska. Det blev ingenting av med det, för språkdelen av min hjärna checkade ut totalt och visade tydligt att den inte ville bli störd. Istället blev det serier, både i bokformat (Lina Neidestam, Nina Hemmingsson) och i tv-format (Vera, Shetland, Foyle’s War, Miss Fisher’s Murder Mysteries, Morden i Midsomer. Ja, vi anar ett tema…)
  • Hur snabbt jag kom in i semesterlunken. Och hur snabbt jag återhämtade mig.
  • Den bästa överraskningen: Känslan av att semestern var något jag kunde ta som ett resultat av mitt eget arbete, inte för att det är lagstadgat. Att det var jag själv som genom mitt arbete och planering skapat de där lediga veckorna. Oslagbart! Det kickar jag på till nästa år.