Riktiga kompisar betalar för sig: Om ironin med kompispriser

money-256314_640

Det finns egentligen bara en sak att säga om kompispriser: Ingen riktig kompis frågar efter dem. Punkt. Inte mer med det. Ingen kompis förväntar sig gratis fika på ditt nystartade café, gratis kläder från din butik eller gratis tavlor som du har målat.

En kompis respekterar din tid, ditt yrke och de kunskaper du besitter. En kompis sprider ditt goda rykte och är din främsta reklampelare. Och den bästa reklamen är att din kompis är redo att betala för det du gör.

Ingen skulle komma på att någon som jobbar på en klädkedja skulle betala kläder åt sina kompisar ur egen ficka. Att be någon som driver eget jobba gratis är precis samma sak.

Kompisar stöttar dig i framgångar och bakslag. Och kompisar betalar för sig.