7 tips när du ska prata inför publik!

mic-1132528_960_720
”Ett, två! Ett, två! Ser ni mina svettfläckar?”

Jag kan lugnt stå inför en stor publik och prata, utan att känna mig så där förfärligt nervös. Lite lagom nervös, så att jag skärper mig bara. Som till exempel när jag för några veckor sedan pratade inför en grupp blivande facköversättare på Linnéuniversitetet. Men ställ mig på en scen, ge mig en teaterroll och jag är den som sitter inlåst på toan och tjuter att jag vill dö. (Har hänt på riktigt. Men jag var bara tjugo år då, så det är preskriberat. Och ut på scen kom jag. Det gör jag alltid).

Men vi är alla olika. En del mår precis så där dåligt som jag gjorde då, bara de ska göra en presentation eller bara prata inför folk. Här är mina bästa tips till er:

  • Förlita dig inte på tekniken. Om du har gjort en powerpoint eller liknande, tänk inte att du kan stå och ha själva datorn som fusklapp. Det kan visa sig att den står inklämd i ett hörn bakom dig. Gör stödanteckningar på ett papper också, för nödfall.
  • Om du har ett papper med stödanteckningar, lägg det hellre ner på bordet framför dig. Om du är nervös så att händerna skakar så märks det jätteväl om du håller i ett papper. Dessutom är det lättare att läsa vad det står på ett papper som inte rör sig.
  • Var inte rädd för att se till att du har det behöver innan du börjar. Att be om ett glas vatten, att persiennerna fälls ner för att du får solen i ögonen, att få öppna ett fönster eller kanske t o m flytta på lite möbler gör bara ett proffsigare intryck. (Om du gör det med viss måtta. Går du loss totalt kan du verka aningens divig.)
  • Öva, öva, öva! Se till att du drar igenom det du ska säga så många gånger att du vill spy på dig själv. Stå upp och öva högt. Tänk inte bara det du ska säga, för då kommer du dra igenom allt mycket fortare.
  • Om du fått en bestämd, avgränsad tidsrymd för det du ska säga, se till att lägga till några saker på slutet som du enkelt kan avvara, men som du också kan lägga till om det visar sig att det gått snabbare än beräknat.
  • Fråga den som har bett dig tala om vilka som utgör målgruppen, vad de vill ha ut av det du säger, vilka frågor som kan tänkas dyka upp. Ju mer du vet om din publik, desto bättre.
  • Ha på dig något där svettfläckarna inte syns. Du kanske inte kommer behöva svettas alls, men om du börjar göra det är det skönt att veta att det inte syns.

Om du var förfärligt nervös så ge dig själv en fet belöning efteråt. Det är du värd för att du var så modig!