Att planera in andningshål

harbor-seal-981732_640

Den här hösten och vintern kommer bli intensiv och redan nu känner jag instinkten att bita ihop, köra på ända in i kaklet för att sedan kollapsa ett par dagar. För att sedan repetera samma sak igen.

Ovanstående är min sämsta strategi. Men samtidigt min mest lättillgängliga. Den som jag har lättast att ta till. Strategin är extremt bra när det verkligen kör ihop sig. Men nu har det inte kört ihop sig. Jag har mycket som ska göras men det är inte på något sätt det krisläge som min hjärna gång på gång försöker övertyga mig om. Så jag drar i bromsen redan nu och planerar in andningshål.

Andningshål i form av luncher med kompisar, planerade flera veckor i förväg. Helt ospontant men nödvändigt för att jag inte ska övertyga mig själv om att ”det där kan jag göra sen” och sen inte träffa mina vänner på flera veckor, när jag dessutom behöver det som mest.

Andningshål i form av att ha en handfull serier att titta på när hjärnan behöver vila från text, ord, språk. Big Bang Theory. Modern Family. Gilmore Girls.

Andningshål i form av helt obokade helger.

Saken med andningshål är att om jag inte planerar in dem i förväg så kommer jag vara för trött, stressad och målfokuserad för att hitta dem när syret hotar att ta slut. Så för att slippa kana upp på isen flämtande efter luft som en utmattad säl, så sågar jag upp hål i isen redan nu.

Hur ser dina andningshål ut?