Stress och balansen mellan makt och ansvar

jump-863058_640

Jag tillhör den ganska stora andel frilansare och företagare som startar eget som ett sätt att inte bara få jobba med det jag gillar och är bäst på, utan att även för att få ihop livet och inte stressa ihjäl mig.

Va? Men är det inte superstressigt att vara egen företagare? Ingen semester, tajta deadlines, jaga efter kunder, den ekonomiska osäkerheten … Ja, listan kan göras lång. Men ingen av dessa saker stressar mig nämnvärt. Jo, ibland blir det tajt med tid och det är jobbigt de gånger jag inte vet när nästa uppdrag eller pengar kommer in. Men, den där gnagande vardagsstressen, den är faktiskt som bortblåst. Det beror på att det råder jämvikt mellan makt och ansvar. Något som inte särskilt ofta existerat i mitt liv som anställd.

Två gånger har jag sagt upp mig från jobb på grund av att balansen mellan makt och ansvar inte har gått ihop. Det var på många sätt väldigt olika arbetsplatser men det gemensamma var att jag hamnade i situationer där jag hade ansvaret men ingen makt att påverka mitt arbete eller min situation. Jag hade inte möjlighet att säga nej eller strukturera mitt arbete på det sätt som var bäst för min effektivitet. Jag skulle se till att mitt ansvarsområde sköttes enligt lagar och regler, men jag hade inget mandat att genomdriva de förändringar som behövdes för att uppnå det. Jag hade allt ansvar men noll att säga till om.

Det höll på att äta upp mig inifrån.

Nu har jag allt ansvar. Men jag har också all makt. Visst det kan köra ihop sig ibland. Det kan kännas tungt och motigt. Det kan krångla med uppdragsgivare. Men det är jag själv som bestämmer. Balansen mellan makt och ansvar är i jämvikt.