Så hittar du dina första kunder!

concert-768722_640

”Kunderna stod i kö och bankade på dörrar och fönster för att handla hos Elsa! På en vecka fick hon ihop till sin första årslön!”

Tidningar och sajter riktade till egna företagare älskar att publicera artiklar som handlar om personer som hoppat av ekorrhjulet, startat eget och lätt som en plätt blivit rika på framgång och pengar. Den typen av artiklar kan knäcka vilken egenföretagare som helst om man har en dålig dag.

Men vi vanliga, dödliga? Hur ska vi göra? Vi som inte klev av det framgångsrika företaget med en redan färdig kundkrets? Här är några idéer:

Börja innan du börjar. Oavsett om du startar eget som resultat av en utbildning eller att du säger upp dig/kompletterar ett tidigare jobb med din nya verksamhet så lönar det sig att låta dina planer bli kända tidigt. På så sätt kan du ha folk som väntar på att få leja dig redan från början.

Visa det du gjort. Om du är nyutexaminerad från en utbildning kan du använda uppgifter du slutfört under utbildningen som referensmaterial på vilken typ av uppdrag du utför.

Sprid ordet. Låt alla du känner veta att nu har du dragit igång. Att starta eget är en stor grej och det är helt okej att låta en sådan sak höras och synas. Det är till och med en nödvändighet.

Fokusera på att hitta den första kunden. Hur litet uppdraget än är, så är den första kunden viktigast. Har du en nöjd kund som är villig att betala för ett uppdrag blir det lättare att hitta nästa.

Misströsta inte. Det kan ta ett tag att komma igång. Håll ut!