Frilansliv och konsten att ta julledigt

fire-690944_640

Större delen av november och december ägnar jag åt att röja vägen åt mig själv. Syftet är att kunna ta ledigt över jul och nyår. Det har varit, och är, mycket jobb, men upplägget passar mig ganska bra. Att arbeta intensivt för att sedan kunna slappna av helt är min grej, helt enkelt. En stor skillnad mellan att vara frilansare och anställd är att som frilansare så är all ledihet du får något du själv jobbat ihop. Det finns ingen lagstiftning, inga semestertillägg att luta sig tillbaka på. Frilansare och egna företagare få helt enkelt röja vägen åt sig själva.

Hur gör jag det då? Dels så jobbar jag en del med surdegslistor. Mer om detta kan du läsa i det här inlägget och det här inlägget.

Har du inte möjlighet att ta någon längre ledighet? Läs mer om hur du får den lilla ledighet du har att räknas, här.

Jag ser också till att allt det administrativa som behöver göras under den ledig tidsperioden är undanröjt så gott det går och att det finns autosvar på e-post och ett meddelande på jobbtelefonen med tydliga anvisningar när jag återkommer.

Vill du läsa mer om att ta semester som frilansare kan du läsa det här inlägget, som jag skrev inför sommarledigheten: Hur en frilansare tar semester.

Och sist men inte minst: När det känns tungt fokuserar jag på att all extratid jag lägger in nu tar jag sedan ut i raggsockor, glögg och familjehäng framför brasan.