Det bästa med att jobba som frilansande översättare!

Lite då och då hör jag egna företagare säga (eller skriva): ”Men jag vill ju bara översätta/skriva/fotografera/laga mat” eller vilken sysselsättning som de nu valt att göra karriär av. De tycker annat kommer i vägen. Kundkontakt, säljande, administration i allmänhet och bokföringen i synnerhet. Fix med hemsida och prata med Skatteverket. Nej, allt är verkligen inte dans på rosor, champagne och konfettikanoner.

Men en sak vet jag: Om allt jag gjorde på dagarna var att översätta och skriva skulle jag bli så uttråkad att jag börjar gnaga på inredningen. En av de saker som jag verkligen gillar med frilansandet är variationen.

Jag inser nu att så har jag alltid varit. På mina jobb har jag alltid varit den som klappat i händerna när det har blivit dags för studiebesök. Jag har ansatt folk med tjugotrettisju frågor om deras jobb och utan att fråga fått privata rundvisningar på deras kraftverk-ombyggt-till-café, eller blomkruksfabrik-ägd-i-fjärde generationen.

Jag gillar att lära mig nya saker och det bästa med att vara översättare i allmänhet och facköversättare i synnerhet, är att det är högst troligt att de kunskaper som tidigare mest kommit till nytta när jag spelat sällskapsspel, faktiskt kan komma till nytta i jobbet.

Frilansande ger visserligen inte mycket utrymme för studiebesök men jag älskar researchen. Jag har fått lära mig saker om alltifrån balett till mat från amerikanska södern, dataspel och hjärnan. Dessutom uppskattar jag variationen och att få vara både verksamhetsplanerare, pr-avdelning och sekreterare samtidigt passar mig utmärkt. Att bara gör en sak är verkligen inte min grej.

2 thoughts on “Det bästa med att jobba som frilansande översättare!

  1. Vad roligt att läsa att du trivs så bra med ditt jobb! Ett alternativ om man inte gillar alla delar av egenföretagande är annars än lämna över det till någon annan:) Min kompis E är också en egenföretagande översättare, men hon jobbar mest med undertextning. Hon gillar inte bokföringsbiten och har överlåtit den på sin bror. Som råkar vara revisor…

    1. Hej!
      Ja, det är ju supersmidigt om man kan överlåta det som man inte vill/kan göra åt någon annan. Men att leja någon annan kostar, och i början på företagarlivet är det inte en självklarhet att ha råd med det. (Men härligt om man har en brorsa som ställer upp).
      Ha en fin dag! /Linn

Comments are closed.