Hört talas om hjältedesserter? Om att översätta recept.

Aunt Caroline's Dixieland Recipes
Aunt Caroline’s Dixieland Recipes. Bild Lånad från Amazon.com

Den absolut roligaste delkursen på facköversättarutbildningen var den som var ren översättning. Varje vecka fick vi en text som skulle översättas och i vissa fall även analyseras. Texterna handlade om allt från utrikespolitik till lingvistik till fotboll.

Här är en av de översättningar jag tyckte var roligast att göra: Några recept ur Aunt Caroline’s Dixieland Recipies, en samling recept använda av Caroline Pickett. Originaltexten finns att hitta här och man kan lugnt säga att förordet visar tydligt på sin tids syn på afroamerikaner och på kvinnor.

Att översätta recept är svårt och att översätta ett historiskt recept är ännu svårare. Måtten är förändrade, spisarna var annorlunda, liksom utrustning och ingredienser. För att inte tala om rätterna. Men det var jätteroligt. Håll till godo!

TANT CAROLINES DIXIELANDRECEPT

MAJSMJÖLSBRÖD

I det amerikanska originalreceptet används en ”gem-pan”, avsedd för att grädda bröd och bullar direkt över öppen eld. En svensk motsvarighet är en s.k. munkpanna i gjutjärn där bröd och bullar gräddas på spisen.

5 dl vetemjöl

2,5 dl finmalet majsmjöl

5 dl mjölk

2 rågade tsk vinsten

1 rågad tsk bikarbonat*

eller byt ut vinsten + bikarbonat mot 3 rågade tsk bakpulver

1 ägg

1 rågad dl socker

½ tsk salt

Blanda vetemjölet och majsmjölet. Tillsätt vinsten och bikarbonat eller bakpulver, samt salt och socker. Vispa ägget, tillsätt mjölken och rör ner blandningen i de torra ingredienserna. Grädda i munkpanna i 20 minuter.

HIMMELSKT MARSHMALLOWMUMS

Sockra, smaksätt** och vispa 5 dl grädde hårt. Tillsätt 3 dl minimarshmallows eller marshmallows skurna i bitar. Ställ kallt. Tillsätt sedan 250-300 g finhackade, skållade mandlar och garnera med maraschinokörsbär. Lägg upp i en skål som garnerats med makroner eller Savoiardikex.

STONEWALL JACKSON

Det här är en av de “hjältedesserter” som blev populära under åren efter amerikanska inbördeskriget. Hjältedesserterna var enkla vardagsvarianter av tårtor, pajer och kakor som fick nya namn efter krigshjältar, varav Stonewall Jackson var en av dem.

Ingredienser

5 dl mjölk

2 äggulor

1 rågad dl socker

2 msk gelatinpulver upplöst i ca 0,5 dl kall mjölk

1 rågad tsk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljsocker

En skvätt sherry

2 äggvitor

2,5 dl vispad grädde

Värm mjölken tills den nästan börjar koka. Vispa ihop äggulor och socker och rör sedan ner detta i den varma mjölken. Låt sjuda till såsen börjar tjockna. Ta bort från plattan. Tillsätt gelatin- och mjölkblandningen. Rör sedan ner vaniljen och sherryn och låt svalna. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i den vispade grädden. När vaniljsåsen börjar stabilisera sig vänd ner den i grädd- och äggviteblandningen. Varva smeten med lager av krossade makroner och kanderade körsbär och servera i en passande skål.

GRATINERADE OSTRON

1 l ostron

120 g smör

200-250 g ströbröd

1 ¼ dl vispgrädde

Salt, peppar

Strö ströbröd och smör i botten på en lergodsgryta, sedan ett lager med ostron. Fortsätt varva lager på lager med ströbröd och ostron tills grytan är full och toppa med ett sista lager ströbröd och smör. Tillsätt vispgrädden och grädda på 200 grader i ca 20 min.

 

Kommentarer
* I originalreceptet används vinsten, som är en ovanlig ingrediens i Sverige men som kan beställas via specialleverantörer. Kombinationen vinsten + bikarbonat kan bytas ut mot motsvarande mängd bakpulver.

**Exempel på smaksättningar som skulle varit tillgängliga vid tiden då originalreceptet skapades är vanilj, samt frukter och bär, t ex jordgubbar eller persika.